Начало »  « ЕКСКУРЗИИ »  Екскурзии до Албания »  АЛБАНИЯ - екскурзия в “Земята на орлите”
АЛБАНИЯ - екскурзия в “Земята на орлите” Алиса Турс
АЛБАНИЯ - екскурзия в “Земята на орлите”

4 Дни/3 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:
10.04.2015 г. - 13.04.2015 г. 269 лв.
22.05.2015 г. - 25.05.2015 г. 269 лв.
19.09.2015 г. - 22.09.2015 г. 269 лв.
09.10.2015 г. - 12.10.2015 г. 269 лв.


АЛБАНИЯ -  чудната "СТРАНА на ОРЛИТЕ"

 

Ще посетим:  Дуръс,Тирана, Круя, Берат, Арденица

(4 дни / 3 нощувки / 3 закуски / 3 вечери)

 

 

 Дата на пътуване:  10.04 – 13.04.2015 г.; 22.05 – 25.05.2015 г.; 19.09 – 22.09.2015 г.

Референции за програмата: Тази програма е продукт на ТО Алиса Турс. Екскурзии и почивки в Албания, агенцията провежда от 4-5 години. Тази програма ни дава възможност да се  запознаем с древни исторически и емблематични места за Албания и нейният народ като: Круя – първата албанска столица и родно място на националния герой Скендербег; Берат – градът на „хилядите прозорци” – старинна крепост и живописно селище, включен в листата на ЮНЕСКО; Аполония Илирийска – древна гръцка колония от 6 в.пр.н.е. , градът, в който Октавиан Август се е обучавал във военно дело..... Приятно пътуване и преживяване на всички любознателни пътешественици!


1-ви ден:   София – Дуръс (около 560 км)

Отпътуване от София, пл. „Ал. Невски”  в 06.00 ч. Преминаване през КПП Гюешево. Продължаване по маршрута към Албания, прекосявайки цяла Македония. Попътни спирки за отдих на подходящи места. Преминаване край гр. Елбасан, в близост до който се намира старинна крепост от римската епоха. Пристигане привечер в гр. Дуръс, известен като Драч по времето  на цар Симеон Велики, когато българите владеели тези земи и крепостта. Днес това е най-голямото албанско пристанище на Адриатика и вторият по големина град в страната. Настаняване в хотел на ривиерата  на Дуръс.  Вечеря Нощувка.

 

2-ри ден :   Дуръс – Тирана -  Круя  - Дуръс (ок. 90-100 км)

Закуска.  Начало на туристическото посещение на Дуръс: пешеходна разходка в централната част на града – крайбрежната алея, старият град, зад крепостните страни, римският амфитеатър, венецианската кула. Изкачване на терасата на атрактивно панорамно кафе за чаша отлично кафе и панорамни снимки към града и морето. Продължаване по маршрута и пристигане в албанската столица Тирана. Разглеждане на града и неговите забележителности: пл. “Скендербег” с паметника на националния герой на Албания, Двореца на културата, джамията Етембей от 18 в., Парламента, паметника на майка Тереза, новопостроената източноправославна катедрала и др.  Свободно време. Отпътуване по маршрута и пристигане в град Круя – родното място на националния герой на Албания Скендербег. Разходка из старата чаршия, където можем да си изберем красиви и характерни за страната сувенири. Живописната улица ще ни изведе до историческата крепост, от която Скендербег в продължение на повече от 20 години защитава родната си земя от турците. Завръщане в хотела в Дуръс. Вечеря. Нощувка.


3-ти ден : Дуръс – Берат – Арденица -  Дуръс (180 км)

Закуска. Свободно време, или * по желание, срещу допълнително заплащане екскурзия до Берат.  Потегляне от хотела в 08.30 ч. Пристигане в град Берат (ЮНЕСКО) - най- древното селище в Албания, основано от илирите преди около 2000 г. Посещение на старинната средновековна крепост, кацнала върху хълм, от който се открива красива панорама към новата и старата част на града, разположен в китна котловина, пресечена от р. Осум и заобиколена от живописни хълмове. ВАЖНО: да се предвидят удобни обувки, теренът е покрит с калдъръм. Разходка в старинната част на града; посетителят е впечатлен от живописно накацалите по склоновете на планината къщи в характерен архитектурен стил.  Време за снимки и обяд или кафе в някое от многобройните заведения в центъра на града, край реката. Продължаване по маршрута. По пътя посещение на мъжкия православен манастир „Рождество Богородично” в Арденица, върху чиято най-стара църква (10 в.) от времето на Цар Борис І Покръстител, е съграден по-късно (13-14 в.) днешният манастир, който все още съхранява българският дух! Разглеждане на манастира и свободно време за фотографии. Връщане в хотела привечер Вечеря. Нощувка.

 

4-ти ден:   Дуръс   Скопие – София(600 км)

Закуска. 08.00 ч. отпътуване по маршрута.  При възможност – кратка спирка (за около 1-2 часа) в Скопие. за разреждане на новия център – „Скопие 2014”. Продължаване и пристигане в София късно вечерта.

 

Пакетна цена на турист:


Период на пътуване

Легло в двойна/тройна стая

Единична стая

Дете до 12 г. с 2-ма възрастни

Всички периоди

269 лв.

335 лв.

245 лв.


Пакетната цена включва:

- 3 нощувки със закуски в хотели 3* (местна категоризация) на ривиерата на Дуръс;

- 3 вечери;

- туристически транспорт – лицензиран автобус 3* (климатик, видео, мини бар);

- посещения според програмата;

- водач-екскурзовод от агенцията по време на цялото пътуване;

- застраховка „Помощ при пътуване” (върху 2000 евро).


Горните цени НЕ включват:

- допл. медицинска застраховка - за лица над 65 г. – 3.00 лв.; над 70 г. – 6.00 лв. (задължително)

* еднодневна екскурзия до историческия град Берат и Арденица  13 евро (25 лв.) / човек  (по желание); група мин. 18 души;

- входни такси за посещаваните обекти – около 10 евро общо (по желание);

 

Горните цени са калкулирани при група 35 души. При група по-малка от 35 души, за да се запази датата на пътуване, ще се наложи доплащане от 15 лв. / на човек. В този случай пътуването се осъществява при група от минимум 28 туриста.Необходими документи: валиден задграничен паспорт ИЛИ лична карта; няма специфични визови и санитарни изисквания. За лица, ненавършили пълнолетие - нотариално заверена от родителите декларация за съгласие за пътуване (оригинала + 1 бр. фотокопие).


Начин и срок на заплащане: При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 15 дни преди пътуването.

Краен срок за уведомяване на клиентите, ако пътуването се отмени – 7 дни преди датата на пътуване.

Екскурзията се осъществява при 35 плащащи туристи!

 

Туроператор Алиса Турс ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в застрахователна компания „Лев Инс”със застрахователна полица № 00088021/13061510000001/01.01.2015 г.

 

 

Какво трябва да знаем за Албания

Албания е съвременна европейска страна. И макар че около 60 % от населението изповядва мюсюлманска религия, в Албания има много по-малко джамии, отколкото в България, например; 40 % от населението е християнско – православни и католици, и по тази причина навсякъде има християнски църкви. Жителите на тази страна са дружелюбно настроени, с поведение, характерно за балканските народи.

 

Албания – на албански език ШКИПЕРИЯ, е известна още като “ЗЕМЯ на ОРЛИТЕ”. Разположена е в югоизточна Европа, в западната част на Балканския п-ов. На север граничи с Р. Черна гора, на северо-изток – със Сърбия, на изток – с Македония, а на юг – с Гърция. Албания опира на 2 морета – Адриатическо и Йонийско, което  е ръкав на Средиземно море и което свързва Албания с южните части на Италия, включително Калабрия и Сицилия, а също и с голяма част от гръцките острови – Корфу (Керкира), Лефкада, Пакси, Антипакси, Итака и Закинтос.

 

Територията на страната е 28 747 кв.км. Сухопътната граница на страната е с дължина от 720 км, а морската й – 362 км. Границите на Албания са утвърдени в началото на 20 век. Населението й е около 3.5 млн. жители. По територия Албания се нарежда на 138-мо място в света, а по население – на 128-мо място. Столицата е Тирана. Други по-голими градове са: Дурас (Дурацо) (около 100 хил.ж.), втори по големина след Тирана, Елбасан, Шкодра (под 100 хил.), Вльора (90 хил.), Корче (80 хил.).

 

По вероизповедание основната част от албанците са мюсюлмани. Националният флаг е двуглав орел върху червен фон. Двуглавият орел е взет от военния печат на Скендербег – националният герой на Албания. Националната валута е ЛЕК, а кодът за избирането на страната е 00 355.

 

Една много красива страна с разнообразен релеф като преобладаващ е планинският. Една земя, която през различни периоди от време е била част от българските владения. В албанската държава и днес живеят не малко хора, чийто дълбоки корени трябва да търсим далеч назад във времето – времето на Кирило-Методиевите ученици: Св. Климент Охридски, Наум, Горазд....

 

Основна парична единица в Албания: лек – около 130 леки = 1 евро. При желание, за предпочитане е парите дабъдат обменени в България

 

Да опознаем заедно тази близка, но непозната страна!

 

 

 

 
   
 
 ПРИНТИРАЙ