Начало »  « ЛЮБОПИТНО »  ХЪРВАТИЯ - НЯКОИ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
« ЛЮБОПИТНО
ХЪРВАТИЯ - НЯКОИ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

0 Дни/0 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:


 

Хърватия и п-ов Истрия - екскурзия

 

Назад към програмата

 

Хърватия една много интересна и любопитна страна; страна на природни забележителности и културни паметници.


Ето какво подбрахме за вас:

 

Най-старият университет в Хърватия е този в Загреб – 1669 г.

 

Вратовръзката е произлязла от Хърватия, наричана във френския език „крават”, а тази дума произлиза от „кроат” (фр.), което означава хърватин. Според стара традиция, когато войник заминавал на война, неговата любима му завързвала на врата шалче, за да му напомня за нея и нейната любов. Френският крал Луи ХІІІ бил впечатлен от този аксесоар на хърватските наемници, участници в Тридесетгодишната война през 17 в. и този аксесоар бил приет от французите като допълнение на мъжкия костюм, а носените дотогава големи къдрави яки на ризите, били заменени с прави яки и връзката под тях.

 

Смята се, че Марко Поло - средновековният пътешественик и търговец,  считан за един от първите европейци, пътували по пътя на коприната, чието пътешествие продължило 24 години, е роден в 1254 г. на о-в Корчула, днес част от Хърватия.

 

Автоматичната писалката и молив са изобретение на хърватина – Едуард Пенкала в 1906 г. На английски думата за химикалка е “pen”, произлязла от името на изобретателя й.

 

Паричната единица в Хърватия се нарича „куна”, наречена така на името на малко животинче с кафява козина, вид  бялка, чиято кожа в Средновековието била използвана като единица разменна стойност. Първото известно изображение на „куна” върху монета, датира от 1256 г.

 

Хърватинът Фауст Вранчич, роден в гр. Шибаник, се счита за създател на първия парашут, правоъгълен по форма, който той изпробва, скачайки от кулата на базиликата Сан арко във Венеция в 1617 г.

 

Маршал Йосип Броз Тито е хърватин, роден в малкото село Крумовац, недалеч от Загреб.

 

Никола Тесла, етнически сърбин по произход, е роден в Смилян – Хърватия. Той е известен с много революционни приноси в областта на електричеството: открива електромагнитните вълни преди Херц и независимо от него; доусъвършенства динамото; патентова принципите на захранване с променлив ток и др.

 

ИСТРИЯ е най-големият полуостров на Хърватия и най-западният район на страната. 35% от територията му е покрита с разкошни гори, прекрасно съчетание на широколистна и иглолистна растителност.

 

ИСТРИЯ е известна с живописното си скалисто крайбрежие, с изумително красивите си хълмове, покрити с лозя, от които се произвежда превъзходно вино. От червените най-характерен е сортът теран, с плътен вкус и наситен тъмен цвят и аромат. Хърватите наричат червеното вино "църно" (черно). "Обичаме контрастите - бяло - черно", обясняват местните.Сред белите вина се откроява малвазията. И двата сорта са специфични за района, благодарение на карстовия характер на релефа в тази част на Хърватия. Освен това, има също мерло, мускат, шардоне и други познати сортове. На този полуостров се намира най-малкият град Хум, вписан в книгата за рекорди на ГИНЕС.

 

Истрия е и най-популярният туристически район на Хърватия, благодарение на природните си дадености, великолепно съчетани с многобройни исторически, археологически и архитектурни паметници.

 

ПУЛА е главният град на полуострова. Основан е от древните елини преди три хиляди години, застроен по-късно от римляните, бидейки дълго време римска колония. Древноримските постройки са великолепно съхранени и до наши дни; и днес все още могат да бъдат видени Триумфалната арка, римският театър, Вратата на Херкулас и Арената, в която и до днес се провеждат многобройни фестивали, концерти и театрални представления.

 

Ровин – друго селище на полуострова, което смело може да бъде окачествено като най-романтичното място на Хърватия. Някога бащата на съвременната научна фантастика – Жюл Верн, в търсене на уникално място за действието в своите романи, избира именно Ровин. Неговите тесни, на места стръмно изкачващи се нагоре, улички и причудливата архитектура на къщите му, чийто стени понякога се спускат до самото море, напомнят приказно царство и очароват от пръв поглед.


Назад към програмата