Начало »  « ЛЮБОПИТНО »  ЧУДЕСАТА на ЮЖНА ИТАЛИЯ - ИНФО
« ЛЮБОПИТНО
ЧУДЕСАТА на ЮЖНА ИТАЛИЯ - ИНФО

0 Дни/0 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:

 

Екскурзии в Италия

 

ЮЖНА ИТАЛИЯ - назад към програмата

 


АЛБЕРОБЕЛЛО – СЕЛИЩЕ ОТ ПРИКАЗКИТЕ


Малкото градче Алберобело (Alberobello) е закътано в Южна Италия, в областта Пулия. В буквален превод името означава „Красиво дърво”. Известността на този италиански район са дължи на уникалните постройки, т.нар. „трули (Trulli)” -  къщи, построени от варовик, които са оцелели непокътнати до наши дни. Селището се разпростира върху 2 хълма, разделени от речно корито. 

На изток е разположен новият град с модерни постройки, а на запад са пръснати над 2 хил трули постройките, обявени за национален паметник на Италия, както и за паметник на ЮНЕСКО (1996 г.) като част от световното историческо и културно наследство. 

Всички трули са направени от варовик и други камъни, без абсолютно никакъв цимент или друг материал, използван като спойка. Първите трули са построени през 16 век, след заселването на население, занимаващо се с обработка на земята.

Навярно най-забележителната част от конструкцията на трули-те е техният покрив, изглеждащ доста необичайно с неговата конична форма, наподобяваща пчелен кошер или шишарка. Покривът е построен от 2 пласта, като вътрешният слой е направен от големи парчета варовик, а външният - от варовикови плочи като неговата цел е да не пропуска вода. 

Покривът на една трула, в повечето случаи, е изграден от няколко конуса. Някога бели, покривите сега са черни, защото плочите са потъмнели от слънцето. На самия конус на покрива обикновено има символ с религиозно или друго значение, като звезда, сърце, полумесец, кръст и други. На върха на покрива обикновено има орнамент, който също носи някаква символика. 

Стените на трули-те са доста дебели (над 1 метър), което запазва прохладата през лятото и топлината през зимата.  В повечето случаи в трула-та има една по централна стая под всеки конус от покрива с допълнителни помещения подобни на ниши.

Материалът е заимстван от hobyto.com

МАТЕРА – ТАМ, КЪДЕТО ВРЕМЕТО Е СПРЯЛО


Едно от най-омагьосващите места в света, за което до скоро малцина бяха чували, е древният град Матера. Това уникално селище е разположено в провинция Базиликата, Южна Италия - уникално съчетание на културна традиция и цивилизация, съхранили се до наши дни чак от епохата на неолита.

Този старинен град израства от самото скалисто възвишение върху което е разположен. Пейзажът на местността – каменист и пустинен, оградена от Тиренско и Йонийско море, напомня на посетителя библейските времена.

Предполага се, че ронливите, лесни за дълбаене каменни склонове на каньона, преминаващ през града, са превърнати в селище от праисторически племена преди около 9000 години. Според съвременните учени, древните хора, заселили се тук, са живеели доста добре за епохата; жилищата им са имали канализация, басейни и вероятно градини върху покривите.

През първите векове сл. Хр. Матера продължава да се разраства; освен домове тук се строят и обществени сгради, най-често - църкви. Фасадите започват да стават по-красиви, изграждани от камък или тухли.

Градът постепенно придобива все по-сюрреалистичен облик. Издълбаваните едно над друго жилища в самата скала било доста хаотично и в един момент целият град започнал да наподобяват същински лабиринт. Покривът на дадена къща можел да се яви път, стълбище, градина или под на друга къща. Разхождайки се из този старинен град, много комини, които изникват тук там по пътя, напомнят, че всъщност вървим по самите покриви на отделните къщи и те могат да послужат за пейки, на които  можем да си починем.

Някъде през 18-19 в. с развитието на европейските градове, Матера започва да изглежда все по-невъзможно място за живеене. Обитателите на пещерното селище започват да надхвърлят многократно капацитета на водните ресурси и на примитивната канализация. В домовете им, наричани саси, нямало достатъчно въздух, поради липсата на вентилация. Подобно на други места в Южна Италия стандартът на живот, приеман тук за обичаен, започва да ужасява пришълците от “нормалния” свят.


Около Втората световна война тук се озовава сестрата на видния общественик, интелектуалец и писател Карло Леви, която сравнява скалните къщи на Матера с дантеевия “Ад”. “Никога досега не съм виждала толкова покъртителна бедност”, казва тя. Децата са със “сбръчканите лица на възрастни хора, хлътнали от глада очи, с коса, гъмжаща от въшки... и с пожълтели, обезобразени от маларията лица”.

 

Тази публикация предизвиква национален скандал. Италианците са потресени, че все още е възможно хора да живеят в подобна мизерия. И тогава правителството решава да се намеси и да изсели принудително близо 20,000 обитатели на старинните къщи на Матера.

 

Праисторическият мегаполис остава безлюден в продължение на 40 години, докато ЮНЕСКО не го обявява за cветовно архитектурно наследство. Това подканва държавата да финансира реставрирането му.


Матера е избрана за снимките на изключително провокативния филм на Мел Гибсън „Страстите Христови“. Това е филм, чието въздействие би било най-осезаемо сред атмосфера, обгърната в древен мистицизъм, с каквато е заредена Матера. Благодарение на този филм, това древно селище се сдобива с нечувана популярност и се превръща в център на нов поклоннически туризъм.

 

Матера впечатлява с уникалната си архитектура, дух и звучене. Със сигурност може да се нарече един от най- въздействащите градове не само на територията на Италия, но и в целия свят.

 

Автентично и сантиментално изживяване е да посетиш тези древни пещери, които са служели за жилища в продължение на хиляди години. Тук наистина е напълно осезаемо усещането, че времето е спряло своя ход, застинал някъде далеч в древността.


По материали от Розали на  Радостина Пеева

 

http://www.alisa-tours.com/info_alberobelo.html