Начало »  « ЛЮБОПИТНО »  КУШАДАСА – ТУРЦИЯ - ИНФО
« ЛЮБОПИТНО
КУШАДАСА – ТУРЦИЯ - ИНФО

0 Дни/0 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:

КУШАДАСА – ТУРЦИЯ

 

Полезна информация

 Кушадасъ е един от най-известните и атрактивни  турски курорти, посещаван от хиляди туристи, в това число и български, открили го преди повече от две десетилетия.  Възходящото развитие на Кушадасъ съвпада с разцвета на туристическата индустрия в Турция, започнал през 80-те години на XX в.

 

Градът е разположен  във вилает Айдън, Западна Турция, на брега на Егейско море. Намира се на около 1000 км от София, на 90 км. от третия по големина град в Турция - Измир и на 650 км от Истанбул. Населението на града наброява около 60 хил. жители. Буквално преведено, името на града означава "Птичият остров" (Kuş на турски - птица; Ada на турски - остров). Предполага се, че то е свързано с малкия скалист остров, символът на Кушадасъ, напомнящ  формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище на града. Островът е свързан със сушата с каменна стена и път, по който минават автомобили и хора. Тук се намира крепостта Kucukada Kalesiе, построена от византийците, с важно стратегическо значение, използвана по-късно и от турската армия. Тази крепост става известна през 16в., когато става база на пирата Хаир ад Дин, по-известен като Барбароса. Известният корсар е познат и с това, че след като щурмува бреговете край Северна Африка основава там малко кралство в днешен Алжир, което по-късно служи за отправна точка на Високата порта за нови завоевания в Средиземноморието. На острова, освен добре запазени кули и крепостни стени, има още плаж, заведения и кафенета. По каменния път за острова е разположено старото пристанище на града, на което днес са акостирали няколко кораба-ресторанти, предлагащи прясна риба и морски деликатеси. До острова от центъра на града може да се стигне пеша за около 10 мин., като пред моста има спирка на повечето маршрутни таксита.

 

В миналото Кушадасъ е бил малко рибарско селище и е играл ролята на пристанище на град Ефес – оттук и старото му гръцко и латинско име Неополис и Скала Нова – Нов град и Ново пристанище. В границите на Византийската империя градът се превръща във важен търговски център, особено за търговците от Венеция и Генуа. През XV в. селището става част от Османската империя - тогава са построени градските стени и кервансараят (от турски "дворец за кервани"), запазени и до днес и превърнати в една от атракциите на града; днес тук се помещава голям ресторант, предлагащ всяка вечер чудесна фолклорна програма.

 

Друго емблематично място на Кушадасъ е крайбрежният булевард, който носи името на Ататюрк, - бащата на съвременната турска държава. Булевардът започва от корабното пристанище в близост до Птичият остров и завършва при яхтеното пристанище, следвайки крайбрежната ивица. Тук са разположени множество крайбрежни хотели и заведения. Успоредно на булеварда се простира и пешеходната алея засадена с палмови дървета, която е популярно място за разходка на гостите на града. На нея са разположени заведения, детски площадки, места за почивка, както и два паметника.

 

Курортът Кушадаса  се радва на типичен средиземноморски климат:  горещо лято, мека зима и над 300 слънчеви дни в годината, което е важно условие за дълъг туристически сезон – от април до октомври, и предпочитана дестинация почти през цялата година.


Многобройните пясъчни плажове и кристално чистото море са отлично условие за практикуването на  разнообразни водни спортове - уиндсърф, водни ски, ветроходство, плажен волейбол; това са само малка част от всичко, на което могат да се насладят любителите на активния отдих. Любителите на забавленията също не са забравени;  курортът предлага многобройни привлекателни кафенета, типични ресторанти, с различни видове пресни рибни деликатеси и егейски специалитети. А ако решите да се позабавлявате в края на деня, то тук ще откриете оживени нощни барове и дискотеки с танци до зори, На ваше разположение е също и ресторантът Карвансарай, намиращо се главната улица, в близост до известния базар, построен в 1618 г. като място за отсядане на търговските кервани със складови помещения  за стоките.

 

Най-известните плажове на Кушадаса са:

- Пигале (Pygale) – на около 3 км северно от центъра на града, срещу хотел Pigale beach. В древността тук е намерил убежище митичният Агамемнон от Троянската война.

- Лейдис бийч (Ladies Beach), в непосредствена близост до града, (20 мин. пеш), до хотел Имбат (Imbat Hotel), един от много предпочитаните пясъчни плажове, с дължина около 1 км, с много хотели, кафенета и ресторанти. В миналото е бил запазено място за къпане само на дамите, откъдето и неговото име; днес е открит за всички.

- Лонг бийч (Long Beach), на около 6 км южно от града, с прекрасни хотели и частни вили.

- Кущур бийч (Kustur Beach), разположен на около 5 км от Кушадаса, може би един от най-предпочитаните в региона, с дължина около 1 км, покрит с фин пясък. Това място става особено популярно след 2000 год., благодарение на подобряването на неговата инфраструктора и построяването на съвременни хотели.

 

 

Важна.нформация:

 

Валута: турска лира (TRY)

За предпочитане е да се пазарува с лири в магазините и заведенията, въпреки че навсякъде се приемат както евро и американски долари, така също често пъти и български лева. Ако плащате в друга валута, обменният курс зависи от продавача или сервитьора. Можете да обмените пари в пощенските офиси или в обменни бюра, никога не обменяйте пари в хотела или заведенията. Почти навсякъде се приемат пътнически чекове и международни кредитни карти.

Преди да платите с кредитна карта, попитайте продавача - може да получите по-ниска цена, ако платите в брой вместо с кредитна карта, защото магазините плащат 7% комисиона на банките при картови плащания.

Работно време: По време на туристическия сезон повечето магазини и заведения работят през целия ден (без почивка на обяд) и до полунощ. Държавните учреждения работят от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 с почивка между 12:30 и 13:30 часа.

Туристическа информация: +90 256/  6141103

Спешен телефон: 112

Здраве: По-добре да не се пие вода от чешмата. Аптеките (на турски eczane) в Кушадасъ работят от понеделник до събота. Ако имате нужда от аптека в извънработно време или в неделя, на витрината на всяка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки. Здравните застраховки с „асистанс”, с които пътуват българските туристи, са абсолютно приемани от турските здравни заведения.

В Кушадасъ има много здравни центрове, много от хотелите разполагат със собствени. При спешен случай можете да позвъните болницата в града - тел. 6141026.

Телефонни кодове:  Код на страната: 0090; Код на областта: 0256

Език:.Официалният език е естествено турският, но в курорта спокойно ще се оправите с английски и немски.