Начало »  « ЛЮБОПИТНО »  ПАРГА - ИНФОРМАЦИЯ
« ЛЮБОПИТНО
ПАРГА - ИНФОРМАЦИЯ

0 Дни/0 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:

ПАРГА – КРАСАВИЦАТА НА ЙОНИЙСКО МОРЕ
Виж: Предлагани хотели - почивки собствен транспорт

Парга е град (ок.5 хил.ж.) и община, разположен северозападна Гърция, област  Епир; намира се на  около 50 км от известното пристанище Игуменица, на 110 км от най-големия в тази част на Гърция град Янина и на 640 км от София. Разположена е  в близост до островите Пакси, Антипакси и Корфу, лесно достъпни, особено през лятото, със съществуващите фериботни връзки и круизни кораби. Благодарение на новопостроената магистрала Веерия – Игуменица, пътуването от България до Парга е лесно и бързо.

 

Градът е разположен на три малки залива с прекрасни плажни ивици и кристално чиста вода на брега на  Йонийско море. Обявен е за туристически район в 1962 година.

 

Парга е едно от най-загадъчните и магични места в Гърция; тук според древните е бил входа за Подземното царство Хадес, край което протичала реката Ахерон. Един от ръкавите на реката, по който нейният демон или божество  Херон, пренасял в лодка душите на умрелите през тъмните й води, минавал под земята, поради което се е считало, че тя  е входът към Хадес. За древния грък, тази северозападна територия е била краят на обозримия и познат свят.

 

И за съвременните хора Парга е магнетично място; най-вълшебното в Епир и един от най-красивите градове на Гърция. Всяко лято хиляди туристи, привлечени от природните красоти и прекрасни плажове, посещават Парга, която като една благородна деликатна дама, лениво изтегнала се в сянката на старинната крепост, с непринудената си красота очарова своите посетители. По тесните калдъръмени улички, изкачващи се нагоре по хълма, се достига до самата крепост, откъдето се разкрива спираща дъха гледка към залива и островчето Панагия - перлата на Парга, с красивата църква и средновековна крепост от 14 век.

 

Парга по своята архитектура, колорит, дух, атмосфера, напомня по-скоро островна столица, отколкото част от материка въпреки,  че тя е „материк” на квадрат, тъй като Епир на гръцки означава „материк”. Амфитеатрално разположените по склоновете дву- и триетажни миниатюрни многоцветни къщички, с дървени чардаци и червени керемидени покриви с големи палми отпред, фикуси и  още много, много цветя в градините, придават неповторимо очарование и притегателна сила на това място, изглеждащо като декор на филм. Едно райско кътче, изпълнено с красота и спокойствие, съчетаващо по уникален начин тъмнозеления цвят на пищна средиземноморска растителност със смарагдово синьо прозрачно и топло море.

 

А на крайбрежната улица, следваща красивите дъговидни извивки на морския бряг, са разположени многобройни магазини, кафенета, таверни, където вкусовете на любителите на морска храна и деликатеси, както и на гръцката кухня, ще бъдат напълно удовлетворени. Тук е и главният площад, с голяма котва в средата си, символизираща важността на морето за живота на града.

 

Освен всичките си красоти и забележителности, Прага притежава и великолепни плажове - едни от най-хубавите на Йонийското крайбрежие. Повечето от тях са добре организирани и разполагат с всичко необходимо, съчетаващо чудесния отдих с различни водни атракции и спортове. Най-известните и посещавани са: Валтос, Лихнос, Крионери, Писо Крионери и др.

 

- Лихнос е един от най-прекрасните плажове на Парга, разположен на около 4 км от селището, заобиколен от зелени хълмове, покрити с маслинови дървета; тук посетителят открива разнообразни водни атракции: водни ски, джетове, сърфове, гмуркане.

 

- Крионери – е градският плаж на Парга, в непосредствена близост до центъра на града; точно срещу него, на малко разстояние, се намира островчето Панагия (Света Богородица), до което може да се достигне с плуване или водно колело.

 

- Валтос – една от най-дългите плажни ивици на Парга (ок. 3 км); разположен е под скалистия бряг, върху който се намира средновековната крепост; един добре закътан в красиво заливче плаж.

 

 

 


ИНФО

ИНТЕРЕСНИ МЕСТА В РАЙОНА НА ПАРГА, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ПОСЕТЕНИ:

 

1/ КРУИЗ ДО ЙОНЙСКИ ОСТРОВИ: ЛЕФКАДА– КЕФАЛОНИЯ – ИТАКА

Потеглянето за този круиз е от селището Нидри на остров Лефкада -   около 100 км от Парга.

 

2/ КРУИЗ ДО О. ПАКСИ и АНТИПАКСИ и СИНИТЕ ПЕЩЕРИ

Потегляне от Парга всеки ден.

 

3/ ДРЕВНИЯТ НИКОПОЛИС

Намира се на около 45 км от Парга, в близост до град Превеза, основан от Октавиан Август, в знак на възпоминание за победата му над Марк Антоний в битката при Акциум – древен град в близост до Превеза.

 

4/ НЕКРОМАНТИО – ДРЕВЕН ХРАМ

Намира се недалеч от Парга, останки от древно светилище, считано за вход в Хадес.

 

5/ ДРЕВНИЯТ ДОДОНИ

Додони е едно от най-прочутите антични светилища, споменато от Херодот като най-старото оракулско средище в древна Елада.

  

 

                 Нощна Парга                                                                                     Перлата на Парга-о-в Панагия

 

Парга - панорама

   

          Сивота - красиво селище, недалеч от Парга                                   Яхтеното пристанище в Парга

 

 Прекрасните плажове на Парга