Начало »  « ЛЮБОПИТНО »  ОСТРОВ ПОРОС - САРОНИЧЕСКИ ЗАЛИВ - Информация и летни почивки
« ЛЮБОПИТНО
ОСТРОВ ПОРОС - САРОНИЧЕСКИ ЗАЛИВ - Информация и летни почивки

0 Дни/0 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:

ОСТРОВ ПОРОС – САРОНИЧЕСКИ ОСТРОВИ

ПОЧИВКИ НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ

 
ВИЖ: Цени на хотели - собствен транспорт;

ПОРОС - хотели - описани - снимки


Гръцките острови са прекрасни – може би едни от най-прекрасните на нашата планета...

Остров Порос, заедно с Хидра, Егина, Саламина, е част от Сароническите острови, разположени в едноименния залив  на Егейско море, край Пелопонес - най-южната точка на континентална Гърция.

 

Порос (на гръцки: Πόρος) е малък остров на около 48 км (32 мили) южно от главното пристанище на Атина – Пирея, разделен от полуостров Пелопонес посредством 200-метров морски канал, откъдето и неговото название. Старото име на острова е Погон. Площта на острова е около 31 кв.м, а населението му – около 4000 жители.

 

Всъщност Порос се състои от две отделни малки островчета: малкото вулканично Сфаирия, заемащо южната част, където е разположен и главния град на острова, и Калаврия – в северната част, по-големият по площ. Двете островчета са свързани помежду си с мост. Порос е острова на бога на морето Посейдон, който е и негов покровител.  Порос е от „зелените” острови на Гърция с богата растителност и хълмист релеф.

 

На острова има около 15 плажа, разположени на брега на Егейско море. Аскели е един от тях, намиращ се в източната част на острова, обкръжен от борови гори, предлагащ всички необходими условия за приятно прекарване на лятната почивка.

 

Порос е идеалното място за вашата почивка, предлагайки красива природа, съчетана със съвременна инфраструктура и гостолюбиво и дружелюбно население. Той е изходна точка за вълнуващи и разнообразни посещения: круизи до съседните острови – Хидра, Специя и Егина, както и до п-ов Пелопонес с неговите изключителни исторически и археологически забележителности като: Нафплио – чудно живописно градче, първата столица на освободена Гърция, Микена със своята хилядолетна история, Епидавър – с великолепно съхранения амфитеатър от 5 в.пр.н.е., древните Спарта и Олимпия и още много други. Всички тези излети могат да бъдат направени, благодарение на малките корабчета, осъществяващи връзката между Порос и Галата, намираща се на материка. За придвижване, разходки и разглеждане на острова, на място се предлагат велосипеди, мотопеди, леки коли, ако естествено не желаете да ползвате собствената си кола, с която сте пристигнали на острова.

 

Начини на пътуване до о-в Порос:

 

Има два начина да достигнете до това приказно място:

1/ По суша, следвайки маршрута: София – Атина – Порос, или София – Патра – Коринт – Порос.

Разстоянието е почти еднакво – около 900 – 950 км. Пътувайки по националния път се преминава край Коринт, Епидавър, селището Колони и се достига до селището Галата, разположено срещу самия остров. Оттук се ползва фериботна връзка до острова; пътуването е около 5 мин. Цената е около 5 евро за кола и шофьор, а на пътник – около 1-2 евра.

2/ По вода: пътува се до Атина и оттам от пристанището в Пирея се ползва ферибот. Пътуването по море е около 1 – 1.5 часа.


ВИЖ: Цени на хотели - собствен транспорт