Начало »  « ПРАЗНИЦИ 2018 »  Майски празници - екскурзии и почивки »  Албания - “Земя на орлите” и Македония – „Земя на комити” за Великден
Майски празници - Албания и Македония - екскурзия
Албания - “Земя на орлите” и Македония – „Земя на комити” за Великден

4 Дни/3 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:
14.04.2017 г. - 17.04.2014 г. 289 лв.

Програма. Разпечатай
   ALBANIA_MAKEDONIA_17.docx


 

ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ

В

Чудната "СТРАНА на ОРЛИТЕ"Топ Цена  – 289 лв.,

 

включваща ВСИЧКИ основни посещения по програмата –

Охрид, Дуръс, Тирана, Круя…. и всякакви пътни, гранични,

магистрални такси!


(4 дни / 3 нощувки / 3 закуски / 3 вечери)

 

 

 


Дата на пътуване:  14.04 – 17.04.2017 г.

Референции за програмата: Тази програма е продукт на ТО Алиса Турс. Екскурзии и почивки в Албания, агенцията провежда от 4-5 години. Тази програма ни дава възможност да се  запознаем с древни исторически и емблематични места за Албания и нейния народ като: Круя – първата албанска столица и родно място на националния герой Скендербег; Берат – градът на „хилядите прозорци” – старинна крепост и живописно селище, включен в листата на ЮНЕСКО; православният манастир Арденица....

                                                                    Приятно пътуване и преживяване на всички любознателни пътешественици!


1-ви ден:   СофияОхрид (ок. 400 км)

Отпътуване от София, пл. „Ал. Невски”  в 07.00 ч. Преминаване през КПП Гюешево. Попътни спирки на подходящи места. Пристигане в Охрид и начало на туристическата обиколка на стария град Охрид с местен екскурзовод: площада и пристана на града, църквите "Св. Йоан Канео", "Св. Панталеймон" (Плаошник), където с намират мощите на К. Охридски, Самуиловата крепост,църквата "Св.Богородица Перивлепта "XII в. , Амфитеатъра, църквата "Св. София" (раннохристиянска базилика), къщата на братя Робеви, Стария чинар и др. Свободно време. Вечеря. Нощувка.


2-ри ден :   Охрид  – Тирана -  Круя  - Дуръс (ок. 200 км)

Закуска.  08.00 ч. освобождаване на хотела и отпътуване по маршрута. Около обяд пристигане в столицата на АлбанияТирана. Разглеждане на града и неговите забележителности: пл. “Скендербег” с паметника на националния герой на Албания, Двореца на културата, джамията Етембей от 18 в., Парламента, Университета, паметника на майка Тереза, новопостроената източноправославна катедрала Св. Богородица и др.  Свободно време за обяд, самостоятелна разходка, снимки в центъра на красивата Тирана. Продължаване към старата столица град Круя - родното място на националния герой на Албания Скендербег. Разходка из старата чаршия, където можем да си изберем красиви и характерни за страната сувенири. Живописната улица ще ни изведе до историческата крепост, от която Скендербег в продължение на повече от 20 години защитава родната си земя от турците. Последният обект на нашето посещение за деня е град Дурас, вторият по големина в Албания, най-голямото албанско пристанище, старият Драч от времето на нашите царе Борис Покръстител и Симеон Велики, родното място на Ангелогласния…. Пешеходна разходка в централната част на града – крайбрежната алея, старият град, зад крепостните стени, римският амфитеатър, венецианската кула. Изкачване на терасата на атрактивно панорамно кафе за чаша отлично кафе и панорамни снимки към града и морето. Настаняване в хотел на ривиерата на Дуръс. Вечеря. Нощувка.

 

3-ти ден : Дуръс – Берат – Арденица -  Дуръс (ок. 210 км)

Закуска. Свободно време, за отдих и разходки на Дуръската ривиера, отличаваща се с отлична плажна ивица или * по желание, срещу допълнително заплащане екскурзия до Берат (ЮНЕСКО) – „Градът на хилядите прозорци”, старинен град с характерна архитектура, живописно разположен върху хълм, опасан от р. Осум. Посещение на православния манастир Арденица. Връщане в хотела привечер Вечеря. Нощувка.


4-ти ден:   Дуръс   София(560 км)

Закуска. 08.00 ч. отпътуване по маршрута.  Попътни спирки за отмор, обяд и кафе. Пристигане в София вечерта.

 

Пакетна цена на турист:


Период на пътуване

Легло в двойна/тройна стая

Единична стая

Дете до 12 г. с 2-ма възрастни

 

Всички периоди

 

 289 лв.

 

335 лв.

 

245 лв.

 

Пакетната цена включва:

- 3 нощувки със закуски в хотели 3* (местна категоризация): 1 – Охрид  и 2 – Дуръс Ривиера;

- 3 вечери;

- туристически транспорт – лицензиран автобус 3* (климатик, видео, мини бар);

- посещения според програмата;

- обиколка на Охрид с местен екскурзовод;

- посещение-разглеждане на Тирана;

- посещение-разглеждане на Круя

- застраховка „Помощ при пътуване” (върху 2000 евро);

- водач-екскурзовод от агенцията по време на цялото пътуване.


Горните цени НЕ включват:

- допл. медицинска застраховка - за лица над 65 г. – 3.00 лв.; над 70 г. – 6.00 лв. (задължително) ;

- * допълнителната екскурзия до Берат – 35 лв. / турист; деца до 12 г. – 20 лв.


Берат и манастирът Арденица – целодневна екскурзия

Потегляне от хотела в 08.30 ч. Отпътуване към град Берат (ЮНЕСКО) - най- древното селище в Албания, основано от илирите преди около 2000 г. Посещение на старинната средновековна крепост, кацнала върху хълм, от който се открива красива панорама към новата и старата част на града, разположен в китна котловина, пресечена от р. Осум и заобиколена от живописни хълмове. ВАЖНО: да се предвидят удобни обувки, теренът е покрит с калдъръм. Разходка в старинната част на града; посетителят е впечатлен от живописно накацалите по склоновете на планината къщи в характерен архитектурен стил.  Време за снимки и обяд или кафе в някое от многобройните заведения в центъра на града, край реката. Продължаване по маршрута. По пътя посещение на мъжкия православен манастир „Рождество Богородично” в Арденица, върху чиято най-стара църква (10 в.) от времето на Цар Борис І Покръстител, е съграден по-късно (13-14 в.) днешният манастир, който все още съхранява българският дух! Разглеждане на манастира и свободно време за фотографии. Завръщане в хотела вечерта.

Екскурзията се провежда при група мин. 20 души. Записвания – за предпочитане при сключване на Договора за пътуване.

- входни такси за посещаваните обекти – около 10 евро общо (по желание);Необходими документи: валиден задграничен паспорт ИЛИ лична карта; няма специфични визови и санитарни изисквания. За лица, ненавършили пълнолетие - нотариално заверена от родителите декларация за съгласие за пътуване (оригинала + 1 бр. фотокопие).


Начин и срок на заплащане: При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 15 дни преди пътуването.

Краен срок за уведомяване на клиентите, ако пътуването се отмени – 7 дни преди датата на пътуване.

Екскурзията се осъществява при 35 плащащи туристи!

 Туроператор Алиса Турс ООД е застрахован по смисъла на чл. 97, ал., от Закона за Туризма в застрахователна компания „Групама Застраховане”със застрахователна полица № 750010000576/01.01.2017, валидна до 31.12.2017 г.

 

Какво трябва да знаем за Албания

Албания е съвременна европейска страна. И макар че около 60 % от населението изповядва мюсюлманска религия, в Албания има много по-малко джамии, отколкото в България, например; 40 % от населението е християнско – православни и католици, и по тази причина навсякъде има християнски църкви. Жителите на тази страна са дружелюбно настроени, с поведение, характерно за балканските народи.

 

Албания – на албански език ШКИПЕРИЯ, е известна още като “ЗЕМЯ на ОРЛИТЕ”. Разположена е в югоизточна Европа, в западната част на Балканския п-ов. На север граничи с Р. Черна гора, на северо-изток – със Сърбия, на изток – с Македония, а на юг – с Гърция. Албания опира на 2 морета – Адриатическо и Йонийско, което  е ръкав на Средиземно море и което свързва Албания с южните части на Италия, включително Калабрия и Сицилия, а също и с голяма част от гръцките острови – Корфу (Керкира), Лефкада, Пакси, Антипакси, Итака и Закинтос.

 

Територията на страната е 28 747 кв.км. Сухопътната граница на страната е с дължина от 720 км, а морската й – 362 км. Границите на Албания са утвърдени в началото на 20 век. Населението й е около 3.5 млн. жители. По територия Албания се нарежда на 138-мо място в света, а по население – на 128-мо място. Столицата е Тирана. Други по-голими градове са: Дурас (Дурацо) (около 100 хил.ж.), втори по големина след Тирана, Елбасан, Шкодра (под 100 хил.), Вльора (90 хил.), Корче (80 хил.).

 

По вероизповедание основната част от албанците са мюсюлмани. Националният флаг е двуглав орел върху червен фон. Двуглавият орел е взет от военния печат на Скендербег – националният герой на Албания. Националната валута е ЛЕК, а кодът за избирането на страната е 00 355.

 

Една много красива страна с разнообразен релеф като преобладаващ е планинският. Една земя, която през различни периоди от време е била част от българските владения. В албанската държава и днес живеят не малко хора, чийто дълбоки корени трябва да търсим далеч назад във времето – времето на Кирило-Методиевите ученици: Св. Климент Охридски, Наум, Горазд....

 

Основна парична единица в Албания: лек – около 130 леки = 1 евро. При желание, за предпочитане е парите дабъдат обменени в България

 

Да опознаем заедно тази близка, но непозната страна!