Начало »  Оферти за Албания,Македония,Босна,Франция »  Карнавал в Струмица и Науса - Македония и Гърция 2018
Оферти за Албания,Македония,Босна,Франция
Карнавал в Струмица и Науса - Македония и Гърция 2018

2 Дни/1 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:
17.02.2018 г. - 18.02.2018 г. 139 лв.

Програма. Разпечатай
   Karnaval-Strumica-Nausa_alba_18.doc


КАРНАВАЛНИ ШЕСТВИЯ НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

 

СТРУМИЦА и НАУСА – две държави – една традиция


ТОП оферта за 1 нощувка със закуска и вечеря в Гърция

На 17 и 18 февруари


 


Елате с нас в събота, когато ще се потопим в свят обитаван от приказни герои, фантастични същества, исторически личности и филмови звезди, част от пищния празник на маските в Струмица – Рио де Жанейро за Македония.

Бъдете с нас и в неделя, когато в Гърция и град Науса (някога българският град Негуш) ще Ви направим част от една различна и уникална по своята същност карнавална традиция - дефилето на „еничари и булки”, танцуващи под ритъма "патинада" – бавна мелодия възпроизведена от зурна!

Да се потопим заедно в Карнавалната магия, идваща от дълбините на времето...!!!

 


1 ден: София – Струмица – 230 км.

Сутринта в 08:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрут: София – Дупница – Благоевград – Сандански – Петрич – Златарево. В ранния след обед пристигане в Струмица, градът под „Цареви Кули“ и град на звездите, някогашния Астарион. Панорамна обиколка в града с автобуса. Събота е важен ден за Струмица и най-тържественият от Карнавалните дни, защото привечер от 18:00 часа е началото на пищно интернационално дефиле на маски и групи от всички държави заявили участие. В събота е и пазарен ден в Струмица – ден, в който земеделски производители от околните села излагат продукцията си на пазара и цари оживление… Предлагаме ви две възможности: да останете в центъра на града, за да се разходите, да посетите кооперативния пазар и големият търговски център и да се насладите на вкусната македонска кухня в някой от многото ресторанти в центъра или да продължите с автобуса, за да посетим два средновековни манастира в околностите на Струмица (включено в пакетната цена). Отправяме се към село Велюса и манастира „Света Богородица Милостива”, разположен в подножието на планина Еленица. Манастирът е основан през 1080 год. от монаха Мануил, който по-късно става и епископ на Тивериопол (Струмица). След като се запознаем с дългата и интересна история на тази достолепна средновековна обител, ще продължим към манастира „Свети Леонтий” в село Водоча.   

На изхода на с. Водоча, само на 4 км. северозападно от Струмица, величествено се издигат реставрираните куполи на църквата „Свети Леонтий”. За него местните археолози твърдят, че е построен от цар Гаврил Радомир, за да приюти ослепените войници на Самуил. Избождането на очите станало на това място и затова то получило името Вадиочи, което постепенно се трансформирало във Водоча. Днес, след възстановяването на манастира същият е седалище на струмишкия митрополит Наум. Завръщане в Струмица и свободно време.

В 19:30 часа отпътуване за Гърция. Настаняване в хотел в района на Науса. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден: Науса – София – 380 км.

Закуска. В 10:30 часа отпътуване за Науса, втора по големина община в окръг Иматия. Градът е живописно разположен в подножието на източната част от планината Вермио. Разходка в красивия парк „Свети Николай” с вековни дървета платани и посещение на едноименната църква в парка. Включване в карнавалните тържества на града. Уникалното в карнавала, провеждан в Науса, са неговите основни герои: еничар и булка. Ролите и на двамата се изпълняват от млади мъже, които танцуват по улиците на града, съпровождани от музиката на зурна и тавор. Мъжете носят маски, изрисувани с черти на лицето, облечени са в къси плисирани поли, известни като fustanellas, а нанизи от сребърни монети (флорина) и различни дрънкулки, красящи гърдите им звънят при всяко движение. "Звънът от среброто, също като звъна на камбаните, е трябвало да "събуди земята". Свободно време, в което можете да се насладите на местни кулинарни специалитети и прословутото вино на Науса. След обяд в 15:30 часа отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.


Пакетна цена на турист:

 

 

Hotel 3*

1 вечеря и закуска

 

ПРОМО цени до 22.01.2018

 

 

Редовни цени от 22.01.2018

 

На турист в двойна стая

 

 

139 лева

 

149 лева

 

Единична стая

 

 

169 лева

 

179 лева

 

Трети възрастен

 

 

129 лева

 

140 лева

 

Дете 0-07.99 г.

с 2-ма възрастни в стая

 

125 лева

 

135 лева

 

 

 Пакетната цена включва:

§  Транспорт с лицензиран автобус за международни превози

§  1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Гърция, района на Науса

§  1 стандартна вечеря без напитки – тристепенно меню в ресторанта на хотела

§  разходка с автобуса до манастири в околностите на Струмица

§  разходка в парк „Свети Николай”

§  Застраховка помощ при пътуване в ЗК „Левинс” с лимит 2000 евро

§  Водач от агенцията по време на пътуването

 

Пакетната цена НЕ включва:

o    Туристическа такса - заплаща се лично в хотела

o    Разходи за обекти посещавани по желание

 

Доплащане:  медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 65 год. и до 70 год. – 3 лева; туристи над 70 год. доплащат – 6 лева!

 

Важна информация:

От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място в хотела.

за 5* хотели - 4 евро на стая, на вечер

за 4* хотели - 3 евро на стая, на вечер

за 3* хотели - 1.50 евро на стая, на вечер

за 2*, 1* хотели - 0.50 евро на стая, на вечер

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА


Полезна информация за  близката  и малко позната дестинация – СТРУМИЦА

 Струмица – наричана в древността Астарион и Тиверопол е древно селище на „Царевите кули”, на звездите, на Светата Дева, на карнавалите, на първите християни, на ослепените самуилови войни, на мъченичеството и православните ценности. Градът е древен, но жив и младолик, даващ подслон на хиляди поколения и родове, натрупал хиляди пластове история, отпечатал хиляди човешки съдби.

Струмица е само на 230 км разстояние от София, разположен на 256 м.надморска височина в красивата Струмишка котловина, заобиколена от планините: Беласица, Огражден и Еленица.

 

Крепост „Цареви кули”- е разположена на хълма южно от град Струмица. Мястото е било лесно за отбрана поради факта, че е оградено отвсякъде със стръмнини. Крепостта е играла важна роля в отбранителната система на Беласишката битка през 1014 г. за разлика от други твърдини, крепостта над Струмица не е била завладяна от византийския император Василий ІІ. В момента крепостта се реставрира и все още не е готов пътя до нея.

 

Описание на Науса в планината Вермион

Науса е разположен в източното подножие на планината Вермио на височина 330 м. над морското равнище.  През града протича река Арапица, разделяща града на две части, по  течението на реката има серия красиви водопади и е разположен паркът Свети Николай (Агиос Николаос).

Според античните автори първите обитатели на района на Науса са фригите, изместени по-късно от македонците. В равнината под днешна Науса до село Левкадия е разположен македонският град Миеза или Меза, открит при разкопки през 50-те години на 20 век. Според Плутарх край Миеза в Храма на Нимфите е имал училище великият Аристотел и в него три години е учил Александър Македонски:

„После като място, където учител и ученик могат да се трудят и учат, той им определил Храма на нимфите край Миеза, където и до днес на посетителя се показват каменните седалки и сенчестите пътеки на Аристотел...

В римско време градът е известен с името Нова Аугуста (на латински: Nova Augusta) и гръцкия му вариант Неа Августа (Νέα Αυγούστα). Постепенно през Средновековието името се променя в Нягуста (Νιάγουστα) и Нягуса (Νιάγουσα), откъдето се появява и българският вариант НЕГУШ. Гръцкото име продължава да еволюира през Няуса (Νιάουσα) в днешното официално Науса (Νάουσα).

Древност и настояще се преплитат и живеят в съзвучие в днешна Науса. До старинните къщи са изградени съвременни сгради, до калдъръмените улички са прокарани широки пътища, подпомагащи трафика. На площадите и кръстовищата, под вековните чинари нови и старинни чешми щедро предлагат ледено студена вода на минувачите..

Основният поминък на населението е селското стопанство с изразено овощарство, а вино производството слави града и извън Гърция. Основните сортове грозде застъпени тук са: негушка (произлизащо от българската форма на името на града Негуш) и пополка.

 

…за КАРНАВАЛА в НАУСА

Карнавалът се празнува навсякъде из цяла Гърция, но само в град Науса ще станете свидетели на танца на „еничари”, танцуващи под ритъма "патинада" – бавна тъжна мелодия възпроизведена от зурна! И този звук на зурна ще се приближава към Вас бавно и ще става все по-силен и по-силен, приближавайки се докато не почувствате как таборът, който го придружава, кънти във вас, като второ сърце! В този момент групата на "еничарите и булките" преминава край Вас! Млади и стари еничари размахват сабите си, танцувайки "патинада" след тях са музикантите, последен е и лидера на групата, който проверява всичко наоколо и инструктира кои песни ще се играят. Ако не чуете зурната и не видите играта на еничарите, не сте били на карнавала в Науса!

 

Маската (Pròsopos) е най-важният елемент от костюма, използван за традиционния карнавален обичай в Науса, Иматия, Северна Гърция. В древността Карнавалът повтарял традицията да се приветства пролетта и да се отдава почит на гръцкият бог на виното Дионис.

Характерът на Карнавала се променил през 1705 г. До настъпването на 1705 година Науса се ползвала от специалната привилегия да бъде освободена от задължението да изпраща невръстните си мъжки чеда за еничари в Османската империя. В 1705 год. обаче привилегията е забравена и турски войници влизат в Науса, за да отведат момчетата. Не им се получило на натрапниците, които до един били избити. В отговор на това османската армия нападнала града, убивайки много мъже.

 

На следващата година и от тогава и до сега, в памет на нещастното събитие групи танцьори в ритуалните маски на лицата си обикалят Науса, следвайки стандартен маршрут вътре в града, идентичен с маршрута който се използва по време на гръцкия православен обичай на "Epitaph" (Epitaph) по време на Великден.

 

Има само две работилници, които произвеждат тези ръчно изработени маски, използвайки плесени от 18-ти век. Маските са направени от дебела кърпа, покрита от двете страни с чист пчелен восък. Това помага на танцьорите да се охладят, тъй като няма отвор за носа и много малък отвор за устата. Така приготвената маска се боядисва от външната страна с темперни бои на яйчна основа. Мустакът е направен от конски косми и катран, а най-впечатляващият елемент на маската е "tarampoulo", тюрбан от чиста коприна с дължина 3,6 метра, прикрепен към маската със специален възел.

 

 Информация  за КАРНАВАЛА в Струмица – градът  Рио де Жанейро за Р. Македония!

СТРУМИЦА – град, провеждащ уникални карнавални тържества от незапомнени времена е член на Международната Асоциация на  карнавалните градове  с абревиатура - FECC от 1994 година, самата асоциация е учредена и съществува от 1981 год. Всяка година FECC провежда международни конгреси на Карнавалните градове, домакин на един от конгресите е и Струмица през 1998 год. На 17-тия конгрес на престижната международна асоциация проведен в Аруба, Струмица е удостоена със знамето – символ на асоциацията и почетна титла – Световна Карнавална Столица за 1977 – 1978 година! 

 

СТРУМИШКИЯТ КАРНАВАЛ е един от най-важните обичаи и една от най-интересните традиции, провеждащи се тук от незапомнени времена, посветен е още на сгодените двойки. Всяка година в началото на великденските пости (около Сирни Заговезни) -  Струмица се превръща в малкия ... Рио де Жанейро - кипи живот, градът е обитаван от приказни герои, фантастични същества, исторически личности и филмови звезди. При това, цели 7  дни.

Празничната фиеста започва още в четвъртък с маскен концерт на централния площад в града. В петък пък на маскен бал, предстои изборът на  Принцът и Принцесата, които ще предвождат Карнавалното шествие. В събота вечер е главната тържествена международна КАРНАВАЛНА ВЕЧЕР, в която дефилират всички заявили участие в карнавала, както от Македония, така и от други страни. В неделя се провежда традиционния Детски Карнавал в деня за прошка. В понеделник (чист понеделник) по християнска традиция се приготвя сварен бял боб и се открива изложба на карикатури, раздават се награди за карикатура и афоризъм на тема Карнавал. Във вторник тържествата продължават със „Струмишки Карнавал“ - традиционно шествие на маскираните годеници, при което се посещават къщите на сгодените девойки, а те трябва да познаят сред посетителите - маскирания си годеник. Вечерта пък от 19:00 часа се раздават наградите от Международната Карнавална вечер. В сряда е заключителната част, в която основно място заемат обичаите свързани със Сирни Заговезни.

 

Минимален брой туристи за осъществяване на почивката: 35 души;

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.

Необходими документи: лична карта; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваната дестинация.

Начин на плащане:  30 % първоначална такса; доплащане 10 дни преди отпътуването.


          
Участници в традиционното карнавално шествие

"Науса" и "Ксиномавро" - традиционни за района вина, произвеждани от черно грозде.