Начало »  Великден - 2018 - екскурзии »  БОСНА и ХЕЦЕГОВИНА, босненски пирамиди -Сараево, екскурзия
Великден - 2018 - екскурзии
БОСНА и ХЕЦЕГОВИНА, босненски пирамиди -Сараево, екскурзия

4 Дни/3 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:
21.09.2017 г. - 24.09.2017 г. 285 лв.

Програма. Разпечатай
   BiH_New_17.docx


 

Сараево, Мостар, Вишеград – градовете на мостовете;

Босненски пирамиди -  Загадка и Реалност!;

Меджугорие – култово място за християните;

 „Камен  град“ и „Дървен град“ - градовете на на Костурица

изумрудени реки, забележителен карстов извор...

Изключително красива и съхранена природа.....

 

“Vreme zemno I sudbina ljudska”

 

 
Референции за програмата: Това е програма на ТО Алиса Турс, в нейния разширен вариант, успешно реализирана от нас вече 3 поредни години, без да се забравя дългогодишният  ни опит от пътувания ни в тази част на Балканите. Босна и Херцеговина – страна, която най-често и преди всичко, предизвиква печалните ни спомени, свързани с неотдавнашната война, оставайки твърде „далечна” и непозната за нас българите. Целта на това пътуване е да покаже големите природни красоти на страната, нейното богато и живо археологическо и историческо наследие, както и една макар и ексцентрична идея, съществуваща може би само като красива фантазия у своя автор и неговите последователи... И всичко това в съчетание с модерната и съвременна действителност, характерни за тази страна.

Една страна – истинско ОТКРИТИЕ и ИЗНЕНАДА за нас българите! Изключително красива, подредена, с гостолюбиви и приятелски  настроени хора, готови винаги да откликнат с поздрав и усмивка....

 

ЕЛАТЕ И СЕ УБЕДЕТЕ САМИ!

 

(4 дни / 3 нощувки / 3 закуски)Още екскурзии в Босна

Виж Босна - кратък вариант


 

Дати на пътуване:          21.09 – 24.09. 17 г.;

 

1 ден:   София  – Сараево (ок. 600 км)

Отпътуване от София от пл. на храм-паметник „Александър Невски” в 06.00 ч. Преминаване през ГКПП Калотина и транзитно пътуване през Р. Сърбия по маршрут: Ниш – Кралево – Чачак – Ужице. Влизане на територията на Р. Босна и Херцеговина. Първа спирка – Вишеград; фотопауза при моста на р. Дрина (UNESKO) - Мехмед паша, място, придобило световна известност от романа „Мостът на Дрина”, донесъл Нобелова награда на автора си Иво Андрич. Кратка разходка и време за едно кафе в  Камен град”, или „Андричград – символичен поклон пред таланта на нобелиста, град, изграден по инициатива на световноизвестния Емир Кустурица. Продължаване по маршрута. Пристигане в Сараево – столицата на републиката вечерта. Настаняване в хотел (2/3*) в града. Нощувка.

 

2 ден:  Сараево – пирамидите във Високо (босненските пирамиди) (ок.30 км)

Закуска. Отпътуване за селището Високо (на ок. 30 км от Сараево), край което са разположени придобилите известност Босненски пирамиди, които според техния откривател и негови поддръжници, са най-старото творение на човешката ръка. Една може би ексцентрична хипотеза, която най-малкото ще бъде повод за разходка сред изключително красива природа. Влизане в Тунела (лабиринта) и запознаване с историята на пирамидите, както е представена от техния откривател. Завръщане в Сараево. Разходка и разглеждане на забележителностите на столицата, разположени в центъра й:  базарът Баш чаршия, с малките сладкарници и кафенета, изплували сякаш от миналото, магазинчета с традиционни за страната стоки. В района е Кметството, Катедралата, Православната църква, Синагогата, Джамията Али паша, Историческият музей,  Музикалният павилион, Латинският мост, живописните старинни квартали. Нощувка.

 

3 ден:  Сараево – * Мостар – Дервишко теке и карстов извор Благай – Меджугорие - Сараево (ок.200 км)

Закуска. Свободен ден в Сараево *или 1-дневна екскурзия по желание срещу доплащане (25 евро).

08.00 ч. отпътуване по маршрута към прекрасния Мостар – културната и политическа столица на  републиката и главен град на Херцеговина. Разглеждане на неговите забележителности: известният „Стари мост” от 16 в. (UNESKO) над р. Неретва, живописните квартали в Стария град, събрали в едно и отоманско, и австро-унгарско, и средиземноморско влияние..... Свободно време. Автобусен тур в тази част на Херцеговина и района на Мостар, по време на който ще имаме удоволствието да се полюбуваме на прекрасни природни картини и феномени – карстовият извор на р. Буна при селището Благай,  старинни светини за дервишите и суфите – старинното теке, извисено над изумрудените води на извора. Продължаваме към места–светини  за християните  по света – селището Меджугорье. Отиване до  „Плави кръст“, където е статуята на Дева Мария, намиращ се в подножието на хълма, на който тя се е явила на децата. Свободно време. Връщане в хотела в Сараево. Нощувка.


4 ден:  Меджугорие – манастира Добрун, - „Дървен град“ – София  (ок. 600 км)

Закуска.  Около 08.00 ч. - отпътуване по обратния маршрут за България.  При благоприятни условия – посещение на манастира Добрун, (1310 г.), най-големият православен манастир на територията на БиХ, намиращ се непосредствено преди границата със Сърбия. Попътно посещение на „Дървен град“, построен по идея на Костурица в планината Мокра гора, на хълма Мечавник - обявени за национален парк (да се предвидят удобни обувки). Пристигане в София  късно вечерта.

 

Пакетна цена на турист:


Период на пътуване

 

Легло в двойна/тройна  стая

Самостоятелна стая

 

Всички периоди

 

285 лв.

 

315 лв.

 

Пакетната цена включва:

-          транспорт с лицензиран туристически автобус;

-          3 нощувки със закуски в хотели 2/3* (местна категоризация);

-          Посещение на босненските пирамиди;

-          посещение на Сараево;

-          посещение на моста във Вишеград;

-          посещение на градовете на Костурица – „Камен град“ и „Дървен град“;

-          водач-екскурзовод от агенцията по време на цялото пътуване.


Пакетната цена НЕ включва:

Ø  Медицинска застраховка – 5 лв. за туристи до 65 години; 8 лв. за туристи над 65 години - задължителна;

Ø  Еднодневна екскурзия до Мостар – Благай – Меджугорие – 25 евро (с вкл. вход за текето) на турист;

Ø  вечери, обеди, входни такси.

 

Намаления/отстъпки:

-          пенсионери, ученици, студенти  5 лв.;

-          деца до 10 год. В стая с 2-ма възрастни – 20 лв.


Инфо за входни такси:

v  Лабиринта на пирамидите – 5 евро;

v  Дървен град – 2.50 евро;


Заб. Посещаваните места и обекти по горната програма са лесно достъпни, но са нужни спортни и удобни обувки, тъй като общо взето теренът на БиХ е хълмист, на много места в старинните части на градовете улиците са калдъръмени.

 

Официална парична единица в БиХ:  Босненска конвертируема марка (ВАМ); 1 евро~1.96 ВАМ

При липса на местна валута (може да се обменя и в страната) свободно се ползват следните валути: сръбски динари - в сръбската част;  куни – в хърватската част;  евро – в цялата страна.

Условия за записване:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.

Необходими документи: лична карта, или валиден задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваната дестинация; за лица под 18 години, пътуващи с един, или без родители – нотариално заверено пълномощно – оригинал + 1 бр. фотокопие.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35 туристи.

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 10 дни преди отпътуване.

 

Туроператор Алиса Турс ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в застрахователна компания „Групама Застраховане“ ЕАД,  със застрахователна полица № 7500160000576 / 01.01.207, валидна до 31.12.2017 г.

 

 

 

  

                                                                          Карстовият извор Благай и суфиското теке.

 


            

 
  "Плави (синият) кръст" в Меджугорие.

                                                                   Още екскурзии в Босна 

Виж Босна - кратък вариант