Начало »  Екскурзии за майските празници 2017 г. »  Босна и Херцеговина – вариант 2 (кратък) - екскурзия
Екскурзии за майските празници 2017 г.
Босна и Херцеговина – вариант 2 (кратък) - екскурзия

3 Дни/2 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:
21.09.2017 г. - 23.09.2017 г. 235 лв.

Програма. Разпечатай
   BiH_Kratka_17.docx


Сараево, Мостар, Вишеград – градовете на мостовете;

Босненски пирамиди -  Загадка и Реалност!;

Меджугорие – култово място за християните;

 „Камен  град“ и „Дървен град“ - градовете на на Костурица

изумрудени реки, забележителен карстов извор...

Изключително красива и съхранена природа.....

 

“Vreme zemno I sudbina ljudska”

 


Кратък, икономичен вариант

 

Референции за програмата: Това е програма на ТО Алиса Турс, в нейния разширен вариант, успешно реализирана от нас вече 3 поредни години, без да се забравя дългогодишният  ни опит от пътувания ни в тази част на Балканите. Босна и Херцеговина – страна, която най-често и преди всичко, предизвиква печалните ни спомени, свързани с неотдавнашната война, оставайки твърде „далечна” и непозната за нас българите. Целта на това пътуване е да покаже големите природни красоти на страната, нейното богато и живо археологическо и историческо наследие, както и една макар и ексцентрична идея, съществуваща може би само като красива фантазия у своя автор и неговите последователи... И всичко това в съчетание с модерната и съвременна действителност, характерни за тази страна.

Една страна – истинско ОТКРИТИЕ и ИЗНЕНАДА за нас българите! Изключително красива, подредена, с гостолюбиви и приятелски  настроени хора, готови винаги да откликнат с поздрав и усмивка....

 

ЕЛАТЕ И СЕ УБЕДЕТЕ САМИ!

 

(3 дни / 2 нощувки / 2 закуски)

 

Още екскурзии в Босна

 

Виж Босна - разширен вариантДати на пътуване:              21.09 – 24.09. 17 г.;

 

1 ден:   София  – Сараево (ок. 600 км)

Отпътуване от София от пл. на храм-паметник „Александър Невски” в 05.30 ч. Преминаване през ГКПП Калотина и транзитно пътуване през Р. Сърбия по маршрут: Ниш – Кралево – Чачак – Ужице. Влизане на територията на Р. Босна и Херцеговина. Пристигане в Сараево – столицата на републиката в късния селдобед. Спиране в центъра – „Баш чаршия“ и запознаване със забележителностите: Кметството, Градската библиотека, Инат къща, Катедралата, Православната църква, Синагогата, Джамията Али паша, Историческият музей,  Музикалният павилион, Латинският мост, живописните старинни квартали.  Настаняване в хотел (2/3*) в града. Нощувка.

 

2 ден:  Сараево – *пирамидите във Високо – Мостар – Благай – Меджугорие – Мостар  (ок. 250 км)

Закуска. Свободно време в Сараево, *или 1-дневна екскурзия по желание срещу доплащане (28 евро).

08.00 ч. отпътуване по маршрута. По пътя първо ще посетим селището Високо (на ок. 30 км от Сараево), край което са разположени придобилите известност Босненски пирамиди, които според техния откривател и негови поддръжници, са най-старото творение на човешката ръка. Една може би ексцентрична хипотеза, която най-малкото ще бъде повод за разходка сред изключително красива природа. Влизане в Тунела (лабиринта) и запознаване с историята на пирамидите, както е представена от техния откривател. Продължаване към прекрасния Мостар – културната и политическа столица на  републиката и главен град на Херцеговина. Разглеждане на неговите забележителности: известният „Стари мост” от 16 в. (UNESKO) над р. Неретва, живописните квартали в Стария град, събрали в едно и отоманско, и австро-унгарско, и средиземноморско влияние. Отпътуване към селището Благай,  край което е разположен един от най-големите и красиви карстови извори в Европа на р. Буна. Тук е и старинното теке, свято място за дервишите и суфите. Посещение на текето, свободно време за снимки на изключително красивата местност. Отпътуване към друго значимо място – този път свято място за християните - селището Меджугорье. Поклонение пред статуята на Дева Мария при т.нар. „Плави (синият)  кръст“. Свободно време за разходка в селището и посещение на катедралата, разположена в центъра му. Връщане в хотела в Сараево. Нощувка.

3 ден:  Меджугорие – Мостът на Вишеград – Камен град  - „Дървен град“ – София  (ок. 600 км)

Закуска.  Около 08.00 ч. - отпътуване по обратния маршрут за България.  По пътя посещение на Вишеград и прочутият мост на р. Дрина (UNESKO), построен от Мехмед паша 16 в. - място, придобило световна известност от романа „Мостът на Дрина”, донесъл Нобелова награда на автора си Иво Андрич. Кратка разходка и време за едно кафе в  Камен град”, или „Андричград – символичен поклон пред таланта на нобелиста, град, изграден по инициатива на световноизвестния Емир Кустурица. Продължаване по маршрута и напускане пределите на БиХ. Попътно посещение на „Дървен град“, намиращ се на територията на Р. Сърбия построен по идея на Костурица в планината Мокра гора, на хълма Мечавник - обявени за национален парк (да се предвидят удобни обувки). Пристигане в София  късно вечерта.

 

Пакетна цена на турист:


Период на пътуване

 

Легло в двойна/тройна  стая

Самостоятелна стая

 

Всички периоди

 

235 лв.

 

245 лв.

 


Пакетната цена включва:

-          транспорт с лицензиран туристически автобус;

-          2 нощувки със закуски в хотел 2/3* (местна категоризация) в Сараево;

-          посещение на Сараево;

-          посещение на моста във Вишеград;

-          посещение на градовете на Костурица – „Камен град“ и „Дървен град“;

-          водач-екскурзовод от агенцията по време на цялото пътуване.


Пакетната цена НЕ включва:

Ø  Медицинска застраховка – 5 лв. за туристи до 65 години; 8 лв. за туристи над 65 години - задължителна;

Ø  Еднодневна екскурзия до Мостар – Благай – Меджугорие – 28 евро (с вкл. вход за текето) на турист при мин. 20 туриста;

Ø  вечери, обеди, входни такси.

 


Инфо за входни такси:

v  Лабиринта на пирамидите – 5 евро;

v  Дървен град – 2.50 евро;


Намаления/отстъпки:

-          пенсионери, ученици, студенти  5 лв.;

-          деца до 10 год. В стая с 2-ма възрастни – 20 лв.


Заб. Посещаваните места и обекти по горната програма са лесно достъпни, но са нужни спортни и удобни обувки, тъй като общо взето теренът на БиХ е хълмист, на много места в старинните части на градовете улиците са калдъръмени.

 

Официална парична единица в БиХ:  Босненска конвертируема марка (ВАМ); 1 евро~1.96 ВАМ

При липса на местна валута (може да се обменя и в страната) свободно се ползват следните валути: сръбски динари - в сръбската част;  куни – в хърватската част;  евро – в цялата страна.

Условия за записване:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.

Необходими документи: лична карта, или валиден задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваната дестинация; за лица под 18 години, пътуващи с един, или без родители – нотариално заверено пълномощно – оригинал + 1 бр. фотокопие.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35 туристи.

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 10 дни преди отпътуване.

 

Туроператор Алиса Турс ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в застрахователна компания „Групама Застраховане“ ЕАД,  със застрахователна полица № 7500160000576 / 01.01.207, валидна до 31.12.2017 г.

 Сараево - галерията за изящни изкуства.Сараево - панорамаМостар и "Стари мост"Меджугорие - "Плави кръст"


Още екскурзии в Босна

 

Виж Босна - разширен вариант