Начало »  Празнични оферти в Албания, босненски пирамиди, Охрид, Дубровник -2017 »  Русе, Басарбовски и Ивановски скални манастири - двудневна екскурзия
Русе, Басарбовски и Ивановски скални манастири - двудневна екскурзия - Алиса Турс
Русе, Басарбовски и Ивановски скални манастири - двудневна екскурзия

2 Дни/1 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:
06.05.2017 г. - 07.05.2017 г. 105 лв.
27.05.2017 г. - 28.05.2017 г. 105 лв.
24.06.2017 г. - 25.06.2017 г. 105 лв.
22.07.2017 г. - 23.07.2017 г. 105 лв.
22.09.2017 г. - 23.09.2017 г. 105 лв.

Програма. Разпечатай
   Russe_Basarbovski_manastir_17.doc


Завръщане към корените българскиВеличава Духовност…..

 


Русе – скален манастир „Св. Димитър Басарбовски”, Ивановски скални църкви; Червен – средновековен град-крепост – А…Ний сме дали много на света….!                                     

 


(
2 дни / 1 нощувка)

 

Една малка река упорито си проправя път към Дунав..Прорязвайки твърдият варовик, векове наред, Русенски Лом „изписва” вълнуващи с живописност проломи. Този Чуден свят на” Поломието”, край Русе е съчетал в себе си много природен чар и ценни исторически забележително-сти,  между които – необикновените и чудати скални манастири. Тук, в каменната обител, векове наред се е съхранявала Българската писменост, Дух и Съзнание, а монаси - отшелници , трепетно  преписвали Божиите книги, рисували икони и  дълбаели в скалите – думи, изповеди и послания. Днес, скалните обители са пусти, твърде малко е запазено от даренията на царе-те от Второто Българско царство, но ...Българският Дух е жив и той витае навсякъде...!!!

 

Дати на пътуване : 06.05. – 07.05. ; 27.05 - 28.05; 24.06 - 25.06; 22.07 - 23.07; 22.09 - 23.09. 2017г.                         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

1 ден:  София – Русе

Отпътуване от София – 07.00 ч., пл. «Ал.Невски».  Пътуване по маршрут : София – Плевен – Бяла – Русе.  По пътя - кратка спирка за почивка. Продължаваме към Русе, най – голямото българско пристанище на река Дунав, наричан още „Малката Виена”, тъй като сградите в града са с уникална архитектура, силно повлияна от стиловете барок и рококо. Настаняване в хотел. Свободно време за обяд и разходка из централната част на града, където история и истории се крият зад всеки ъгъл  - „Площадът на Свободата” - един от малкото в Европа, в който се  събират 12 улици, с паметника на Свободата и Къщата с часовника, в която се е помещавала първата банка в града; сградите на Русенската Опера, Библиотеката и Историческият музей ; Къщата – музей на Захари Стоянов и Къщата на Калиопа - една от най-красивите в Русе, която освен с красивата си фасада, пленява и с преданието, което се носи за нея ; храм „Света Троица” ; Пантеона на Възрожденците...Вечерта – възможност за разходка по кея – лицето на града, за да се насладите на река Дунав по залез слънце и за да бъде преживяването Ви по-незабравимо... а след това бихте могли да се отдадете на кулинарни удоволствия в приветливите ресторанти, предлагащи ароматни специалитети от прясна дунавска риба.  Нощувка.

 

2 ден: Русе – Басарбовски манастир – Ивановски скални църкви – Червен - София

Закуска. Отпътуваме към живописния природен парк „Русенски Лом”, изпълнен с исторически памет-ници, природни забележителности, загадъчни пещери и красиви крайречни тераси. Разглеждане на единствения действащ скален манастир в България - „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец.  Вярва се,  че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Бесарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е  обявен за Покровител на румънската столица...Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви /под егидата на ЮНЕСКО/, накацали в скалите на 40 – 50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. Те са поредното българско чудо – 20 на брой средновековни църкви, параклиси и килии, всич ки те, обединени от манастира „Св. Архангел Михаил”. В периода XII – XIV в., Светата обител е била средище на Българската Духовност и е наброявала над 300 монашески килии и около 40 скални църкви !!!

Монашеският комплекс е бил подържан от царете на Второто Българско царство, а най – добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Така по стените оживяват едни от най-интересните исторически епохи и множество библейски сцени. Тук, присъстват също и изображения на ктиторите на църквите цар Иван Асен II и цар Иван Александър, а по стените на монашеските килии – автентични,  издълбани в скалите множество думи, изповеди и вълнуващи послания...Свободно време за обяд. Отправяме се към  руините на най-значимия български Средновековен  град – Крепост през XIV в. – „Червен”. Ще пристъпим отвъд масивните му зидове, където се открояват части от Болярският Замък и Митрополитската църква. По главната улица все още личат застроените някога, плътно една до друга къщи,  11-те църкви в града и множеството манастири в скалите край него.  Най-внушителна е Кулата – Стражница, на 3 етажа и 12 м височина. От този славен български Средновековен град произхожда и родът на Баба Тонка Обретенова.  Отпътуване за София. Пристигане – късно вечер.

 

Пакетна цена на турист: 105 лв.


Пакетната цена включва: 1 нощувка със закуска в Русе – хотел 2/3*; транспорт - автобус, посещенията според програмата, екскурзоводско обслужване, медицинска застраховка


Пакетната цена НЕ включва:

-Входни такси за туристическите обекти

входна такса за къщата на Калиопа в Русе / с беседа/ - 4 лв., за учащи и пенсионери – намаление ;

входна такса за Ивановските скални манастири – 3 лв. , за учащи и пенсионери – 1 лв. ;

входна такса за Средновековен град „Червен” – 3 лв., за учащи и пенсионери – 1 лв. ;

 

Срок и начин на плащане :  50%  от сумата при записване, останалата част – 10 дни, преди датата на отпътуване.

Екскурзията се провежда при минимум 30 души.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 3 дни.