Начало »  Почивки в Албания - Дуръс, Саранда - изгодни цени
Почивки в Албания - Дуръс и Саранда - Ранни резервации, 2017 - Алиса Турс
Почивка в Албания в Дуръс и Саранда брега на Адриатика и Йонийско море

от : 24.06 – 01.07; 30.07 – 06.08; 13.08 – 20.08; 03.09 – 10.09.2017 г. 8 дни / 7 нощувки


Дуръс – римският Дурацо, или българският Драч, днес е най-голямото албанско пристанище и вторият по големина град, след столицата Тирана. Разположен е на брега на Адриатическо море и се намира на около 550-560 км от София. Пътуването се извършва по маршрут: София – Гюешево – Скопие – Охридско езеро – Струга – Елбасан – Дуръс. Качеството на пътищата, както през Македония, така и през Албания, е много добро макар че релефът през голяма част от пътуването е предимно планински; не бива да забравяме, че Западните Балкани са може би най-планинската част на нашия полуостров.

Саранда е може би най-известният курорт на Албания, разположен на брега на Йонийско море. Пътуването до Саранда е през Гърция, по магистралата за Игуменица; разстоянието е около 650 -660 км. В близост до Саранда се намира живописният малък архипалаг Ксамила със селището Ксамила, което е част от Националния парк Бутринт (ЮНЕСКО).

Албания е напълно съвременна светска и безопасна държава, с изключително мили и любезни домакини. А плажната ивица на Дуръс е най-голямата в страната: дължината й е 7-8 км, а широчината й е около 50 – 60 -70 м. Морското дъно е плитко и изцяло покрито с пясък. Растителността е характерна за региона – средиземноморска – палми, маслини, красиви цветя. Хотелите са нови, съвременно оборудвани, със съответното обслужване, доближавайки се почти напълно до европейските стандарти.