Начало »  Великден - 2018 - екскурзии »  Великден - Македония и нейните старинни манастири - 2018 г.
Великден - Македония и нейните старинни манастири - Алиса Турс
Великден - Македония и нейните старинни манастири - 2018 г.

3 Дни/2 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:
07.04.2018 г. - 09.04.2018 г. 240 лв.

Програма. Разпечатай
   Ubavinite_na_Makedonski_manastiri_Debar_Bigorski_18.docx


Нашата Специална и Различна Програма за

 

„Убавините на Македониja

 

с посещение на старинни православни манастири

 

Осоговски - „Св. Йоаким Осоговски”, Бигорски - „Св. Йоан Предтеча”,

Дебърски - „Св. Георги Победоносец,

Калишки - "Рождество Богородично" Охридски „Св. Наум”!

 

Едно вълнуващо пътуване сред прекрасна   природа: 

 

високи планини, дивни  езера -  Мавровско,  Дебърско и Охридско;

живописни речни каньони – р. Радика и Черни Дрим…

гледки, спиращи дъха…. С една дума

 

ќе ве одведеме на едно мало патување низ Македонија

каква што не ја познавате!”

 
 (3 дни / 2 нощувки / 2 закуски / 2 вечери)

 

Дата на отпътуване: 07.04 – 09.04.2018 г.

                                                  

1 ден/07.04-съб: София – Гюешево - Крива паланка – Осоговски манастир – Скопие - Маврово (ок. 350 км)

Отпътуване от София в 06.30 ч. от пл. „Александър Невски.” (Възможност за качване на туристи от Дупница, Благоевград, Кюстендил – допълнително уговаряне на часовете и мястото). Преминаване през ГКПП Гюешево. Посещение на Осоговския манастир  „Св. Йоаким Осоговски”  (12 в., Македония), съхранил мощите на Светеца. Разглеждане на малката средновековна църква „Рождество на Св. Богородица” (12 в.) и Голямата манастирска църква от 19 в. Свободно време за снимки. Продължаваме по маршрута и пристигаме в Скопие – столицата на Р. Македония, разположен в красива котловина, доминирана от импозантния кръст (Милениумският), издигнат на планината Водно. Разходка в центъра на Скопие и запознаване с неговите най-нови архитектурни и културни паметници – сгради, статуи, фонтани, построени по проекта „Скопие 2014”. Време за обяд или чашка ароматно кафе. Продължаваме пътуването си към  най-големия национален парк (площ 73 хил. ха) в страната - Маврово, разположен в района около Мавровското езеро и долината на р. Радика. По пътя ни съпътства безкрайна красота – девствени гори, шепот на реки, приказни дефилета… Пристигаме привечер и се настаняваме в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден/08.04-Великден:  Маврово – Бигорски манастир – метох Св. Георги Победоносец - Вевчани - Калища – Струга – Охрид (ок. 140 км)

Закуска. 08.00 ч. отпътуване по маршрута. След кратко пътуване (25 км) през територията на Националния парк Маврово ще пристигнем в най-големия и красив Бигорски манастир, посветен на „Св. Йоан Предтеча (Кръстител)”, сгушен в пазвите на Бистра планина. Според някои твърдения Светата обител е основана 1 020 год. от цар Самуил, а според други – манастирът датира от 16 в.  Но пък специалистите са единодушни в едно: манастирът притежава един от най – изящните и красиви дърворезбени иконостаси познати в православния свят. Разглеждане на манастира, свободно време за снимки и продължаваме към друг бисер на православното християнство – женският манастир „Св. Георги Победоносец” (14 в.), който е  метох на Бигорския манастир. Метохът е кацнал на хълм, от който се открива възхитителна панорамна гледка към  Дебърското езеро. В спретнатия манастирски двор ни посрещат монахините, прочути в цяла Македония с везбата и бродериите си и специализирали се в изработването на владишки митри (корони). Преминаване край  Дебър, градчето - люлка на прочутата Дебърска художествена школа, чиито представители са изработили едни от най-красивите иконостаси в българските църкви и манастири през епохата на Възраждането. Следващата ни спирка е в с. Вевчани  - архитектурен резерват, съхранило къщи от преди 100 години, красива природа, естествени извори и многобройни ресторанти, предлагащи характерни специалитети. Свободно време за разходка и хапване. Продължаване за с. Клища, където ще посетим  манастира „Рождество на Св. Богородица“ (така известниятКалишки манастир“), ставропигиален действащ женски манастир (14 в.), от който е запазена само старата скална църква с чудотворната икона на Пресветата Майка. Отпътуване за  гр. Струга - кратка разходка из градската чаршията - изтичането на река Черни Дрим от Охридското езеро, статуите на красивата „Стружанка“ и майка Тереза, къщата на братя Миладинови... Отпътуваме за Охрид. Пристигане и настаняване в хотела. Свободно време за разходка. Вечеря. Нощувка.


3 ден/09.04-пд:  Охрид – манастирът „Св. Наум”  -  София (ок. 440 км)

Закуска. 08.30 ч - обиколка на Охрид  с местен екскурзовод. Отпътуване за манастира "Св. Наум". По пътя ще спрем на  Билянинте  извори - място обгърнато от легендата за красивата Биляна и цар Самуил. Пътят ни преминава покрай националния парк “Галичица”, разделящ Охридското от  Преспанското езеро. Пристигане в Манастира "Св. Наум”, построен със средства и по повелята на цар Борис Покръстител и с право считан за един от най –старите български манастири. Разглеждане на манастирския комплекс: църквата "Св. Архангел Михаил и Гаврил", в която се намира саркофагът с мощите на Светеца, посветил живота си за процъфтяването и издигането на българската книжнина и култура, неуморен Учител и Будител на хората. Поверие гласи, че този, който полагайки ухо върху саркофага му, чуе ударите на неговото сърцето, ще бъде благословен. Разглеждане на параклиса "Св. Петка" в чийто двор блика аязмо с лековита вода. Свободно време край брега на езерото, най – дълбокото на Балканите, с удивително прозрачни води. Между 13 - 14 ч. отпътуване за България с попътни спирки за почивка на подходящи места. Пристигане в София  около 21 часа.

 

Пакетна цена на турист:  255 лв.

 

Отстъпка за ранни записвания до 28.02.2017 г. – 15 лв.

 

Отстъпки:

-          Ученици, студенти и пенсионери – 5 лв.

-          Деца до 10 г. в стая с 2-ма въз. – 15 лв.

Пакетната цена включва: 

-          2 нощувки със закуски, от които: 1 на територията на Нац. Парк Маврово и 1  в  Охрид ;

-          2 вечери – 1 в Маврово и 1  в  Охрид;

-           транспорт – лицензиран автобус 3*;

-          пешеходна обиколка на стария град с местен екскурзовод;

-          посещение на Билянини извори и манастира „Св. Наум” с местен екскурзовод;

-          всички посещения по програмата;

-          екскурзоводско обслужване;

-          медицинска застраховка.

Пакетната цена НЕ  включва:

- Входни такси за посещаваните туристическите обекти – около 10 лв. ;


Доплащане за мед. Застраховка за лица над 65 г. – 3лв.; над 70 – 6 лв. – задължително.

Необходими документи:

- валидна лична карта или задграничен паспорт ;за деца до 18 год. – нотариално заверена декларация от двамата  родители;

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане – 10 дни преди датата на отпътуване; 

Екскурзията се провежда при минимум 33 туриста

Срок за уведомление при недостигнат брой туристи – 5 дни

 Туроператор Алиса Турс ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в застрахователна компания „Групама Застраховане” ЕАД, със застрахователна полица № 7500160000576/01.01.207, валидна до 31.12.2017 г.

   

 

ОСНОВНА ПАРИЧНА ЕДИНИЦА : ДЕНАР/ 1 лв. = 30 ден.; 1 евро = 61 ден./