Начало »  « ЛЮБОПИТНО »  Любопитно - туризъм и туристи
Туризъм, пътувания и туристи - любопитни черти,Алиса Турс
Любопитно - туризъм и туристи

0 Дни/0 Нощувки
Резервация / Запитване  
Дати : цена:


 Забавни и любопитни черти на туристите от ЕС!

 

Европейски Ад и Рай

Каква е разликата между европейския рай и европейския ад? В европейския рай полицаите са британци, готвачите са французи, банкерите са швейцарци, инженерите – германци, а любовниците са италианци. В европейския ад полицаите са германци, готвачите – британци, банкерите са италианци, инженерите са французи, а любовниците – швейцарци.


За жабите и французите

Двете европейски супер сили – Германия и Франция – са имали предостатъчно време да изградят внушителни паметници на националните стереотипи – вековните спорове за малки парчета земя, войните... За германците французинът е любовник, който вечно кара колело с франзела под мишница. Той освен това е мързелив и дава повече пари за храна, отколкото за автомобили. Поради фонетичните особености на езика на Балзак пък френският мъж минава за, с извинение, обикновен гей. Французите естествено отвръщат на удара. Германците за тях са дебели, нацисти и даже не са забелязали, че Втората световна война е изгубена.

 

За австрийците и германците

Най-големият предразсъдък на австрийците спрямо по-големия съсед е, че германците говорят “един такъв смешен немски”. За германците пък австрийците са тъпаци, които говорят неразбираеми диалекти, ядат шницели, карат ски и като цяло са големи провинциалисти. На Европейското първенство по футбол през 2008 година двете държави се сблъскаха, макар и на терена. Германските фенове скандираха: “Футболът не е зимен спорт!”

 

Неразпознаваемост.bg

На фона на тази европейска оргия от добронамерени и не чак толкова добронамерени стереотипи България е напълно неразпознаваема. Облак на неизвестност покрива имиджа на страната, а самото й споменаване буди смут в европейските глави. На всеки българин в чужбина поне веднъж (или често) се е случвало пред институции да обяснява, че България е в Европейския съюз. Даже понякога да убеждава, че такава държава има и че географски е в Европа. Сцената на митницата от “До Чикаго и назад” продължава да е актуална. Случаите на отказана работа или жилище на българи в чужбина сигурно са колкото тухлите в китайската стена. За българската неразпознаваемост са виновни българите. Защото мътните асоциации с престъпници са доста по-силни от киселото мляко. Автостереотипите пък са нещо, което няма особена международна стойност – това, че са работливи, умни, добродушни и гостоприемни, си го знаят само българите.

Като заключение

Има руснаци, които не пият алкохол, добри любовници в Швейцария със сигурност се намират, в Италия не всичко е спагети и футбол, много рускини не са “лесни”, в Германия не са нацисти, а в Австрия немският понякога е разбираем. Остава ни само да сме отворени към света и да го опознаваме.

 

Кои са най-големите простаци по хотелите

Статистиката е направена на базата на допитване сред 4500 хотелиери в цял свят

Кой са най-големите простаци в полето на туризма? Едно актуално допитване разкрива националната принадлежност на най-недолюбваните туристи. С най-лош имидж се оказват французите, на обратния полюс са учтивите японци.

 

Обикновено хотелските управители се оплакват само под сурдинка от поведението на своите гости. Ясно защо - това би било контрапродуктивно за бизнеса им. Но веднъж в годината те могат да изприказват от сърце всичко, което си мислят за почиващите. Защото веднъж годишно туристическата онлайн-фирма "Експедиа" отправя запитване до 4 500 хотелиери в целия свят да отсъдят кои са най-неприятните им гости. Основните критерии за преценка са учтивост, ред и чистота, владеене на чужди езици, щедрост и бакшиши.

 

Французите - арогантни и стиснати

Тази малка типология на националностите изважда на бял свят изненадващи находки: оказва се, че най-големите простаци са от La Grande Nation. Французите, които заемат последно място в скалата на добрия имидж, не дават бакшиш, държат се арогантно и се правят, че на този свят няма други езици освен френският. Те се отнасят пренебрежително към местните специалитети, дума да не става пък за хранене с клечки. Парадоксалното е, че френският турист не е обичан дори в собствената си страна.

Любимците на хотелиерите от друга страна си остават японците - винаги учтиви, тихи, подредени и без никакви оплаквания. Само че биха могли да бъдат малко по-щедри. Англичаните пък са трудни за класифициране. Докато в Европа ги смятат за неучтиви и неподредени, оттатък океаните те се проявяват откъм най-добрите си страни: симпатични, подредени, любезни. Не е ясно на какво се дължи тази разлика в Америка най-вероятно на общия език.

 

А германците?

Те заемат съвсем приличното четвърто място в класацията на популярността: подредени, сравнително тихи и харчещи с удоволствие. Те обичат да се оплакват обикновено след пътуването. Освен това германците полагат усилия да говорят чужди езици, макар и не винаги разбираемо. Германските курортисти се излагат само по отношение на обличането (предпоследно място) - явно сандалът с чорапа си остава тяхната запазена марка.

 

Кои са най-зле облечените туристи

Германците носят бели чорапи и сандали, а англичаните нямат никакъв вкус. Иначе казано - те са смятани за най-зле облечените европейци. Зад това клише се крие известна доза истина, както посочва актуално проучване.

 

Кой посяга най-често към чашката?

Коя нация е шампион по консумация на алкохол в Европейския съюз и къде се нареждат българите в тази класация? Евробарометър откри отговорите на тези въпроси с помощта на социологическо проучване. Ето резултатите:

Датчаните и шведите държат първото място в ЕС по консумация на алкохол, а най-малко пият португалците и италианците. Това сочи проучване, направено от Евробарометър. 39 процента от участвалите в анкетата италианци и 42 процента от запитаните португалци твърдят, че през последната година не са близнали и капка алкохол. За разлика от тях обаче 93 процента от датчаните и 90 процента от шведите признават, че посягат доста често към чашката.

 

27% от българите не близват алкохол

 

А къде се нареждат българите? Всъщност те са в групата на въздържателите - на седмо място. 27 процента от анкетираните българи са споделили, че през последната година не са пили алкохол. За сметка на това обаче 91 процента от невъздържателите са заявили, че през последните 30 дни са се отдали на насладата на алкохолни напитки.

Германците пък се нареждат на трето място по консумация на алкохол в ЕС. 36 процента от "пиячите" казват, че поне веднъж седмично пият по пет или повече чаши с алкохолни напитки. Така германците си поделят третото място с австрийците.

 

Ирландците традиционно изпъкват като най-големите пиячи тежка категория в Европа. 61 процента от любителите на чашката в Ирландия твърдят, че започнат ли да пият веднъж, не падат под три питиета. Силно се представят и британците, датчаните и малтийците.

 

Страната на мърморковците

Въпреки това германските потребители попадат във водещата група на оплаквачите и мърморковците в Европа: студията "Потребители в Европа" сочи, че най-много се оплакват шведите /34%/, след тях идват холандците /25%/ и на трето място са германците /24%/. На последно място са България и Португалия - съответно с 4 и 5%.

 

А вас какво ви дразни?

Германците са световни рекордьори по пътувания. Това е всеизвестно. По-малко известно обаче е, че някои от тях се дразнят от всичко. Не са редки случаите, в които отправяните оплаквания са чисто и просто смахнати.

 

Гостът винаги е прав?

Вестник "Ди Велт" публикува своеобразна класация на най-абсурдните оплаквания:

В берлинския хотел "Астория" един гост се оплаква от ремонт в хотела. Но неговият проблем са не шумът и вдиганият прах, а... амортизацията на обувките му, по чиито подметки се виждали драскотини. При това засегнатите от ремонта места в хотела са били преградени.

Друг гост на същия хотел пък вижда повод за оплакване в това, че на закуска имало само чай в пакетчета, но не и чай в кутия. На въпроса какъв точно сорт чай би желал гостът отговаря, че нямал никаква представа, тъй като бил страстен консуматор на кафе. На него просто му направило впечатление, че в хотела имало само чай в пакетчета.

 

Поводи за яд - колкото щеш - Безсънни нощи и голи дървета

Абсурдно е и оплакването на гост в хотел "Пост Виктория" в Южен Тирол, който се помещава в две исторически сгради от 1062 и 1160 година. След първата нощ в хотела мъжът се оплакал, че неговият четириног любимец не могъл да спи. Но не поради необичайните звуци на старинния дървен материал, а поради прекалено твърдия под, причинил безсънна нощ на животинчето, въпреки специалното кучешко одеалце.

В класацията на най-смайващите оплаквания влиза и "забележката" на дама, която поискала да анулира резервацията си в изискан хотел в Залцбург с обосновката, че се чувствала излъгана. Измамата се състояла в това, че в градината на хотела нямало цветя и че сияещото в розово черешово дърво, което се виждало на сайта на хотела, не цъфтяло. На това място трябва да уточним, че въпросната дама резервирала стая в хотела в началото на януари.

 

Техниката не им е сила...

Интернетната репрезентация на същия хотел довела до странно объркване и друга една дама. Тази госпожа пък се почувствала подлъгана от описанието на пътя. Хотелът се намира на километър и двеста метра от старата част на Залцбург - разстояние, което е обозначено на интернет-страницата със съответния мащаб. Дамата обаче решила, че двата сантиметра разстояние между хотела и старата част на града, както е на пътната скица, са действителното разстояние. Тя била крайно разлютена, когато осъзнала, че трябва да върви пеша цели 1.200 метра.

И накрая една наистина "трогателна" жалба: Минути след като получава ключа от резервираната стая в хотел на мюнхенското летище, една стюардеса се оплаква на рецепцията, че микровълновата печка в стаята й не функционира. Първоначално служителката остава като гръмната, тъй като изобщо не знае за наличието на микровълнова печка във въпросната хотелска стая. И такава действително няма. Стюардесата просто пъхнала една замразена пица в намиращия се в стаята сейф...

 

Препечатано то http://www.dw.de/ Дойче веле